Детски килим – качества и ползи на килимите

Задачите, които трябва да изпълнява качественият детски килим

Новият детски килим дава възможност на децата да играят безопасно, и е ефективен начин за развитие. Често детските килими са многоцветни и са насочени към цялостно им развитие. Производителите предлагат различни модели детски килими, включително под формата на пъзел с цифри, букви или геометрични фигури.

По време на играта на детския килим детето може да вземе играчки в устата си и ако падне на детското килимче, тогава няма проблем. Ако играчката е на пода, тогава вероятността от проникване на микроби в тялото се увеличава.

Друго предизвикателство е създаването на комфорт. Такива модели детски килими са изработени от меки и еластични материали, които при падане се омекотяват и бебето няма да може да се нарани. Те предпазват от студа, такъв килим е топъл. Детското килимче има адаптивна задача, защото бебето го идентифицира като свое място за игра, личен кът. Това е много удобно за родителите, ако трябва да отидат някъде с мъника. Вземането на детското килимче а със себе си ще може да направи процеса на адаптиране на малкото дете към ново място по-плавен и лесен.

Към качествата на детските килими се поставят следните изисквания:

  • Сигурност.
  • Функционалност.
  • Удобство.
  • Възможност за психическо и физическо развитие на детето.

Какви са ползите от използването на детските килимчета

Ако родителите все още се съмняват в целесъобразността на закупуването на безопасно детско килимче за пълзене, струва си да споменем редица предимства на този атрибут на детската стая:

  1. Безопасност за здравето на детето. Материалите са екологични, защото производителите разбират, че килимът ще трябва да премине с детето. Може да бъде близана, ухапана, повредена от игри и др.
  2. В такива килими не се събира прах – и това е основният източник на алергии.
  3. Такъв детски килим не абсорбира влага. Това е важно, докато бебето все още не се е научило да използва гърнето. Освен че детето може да играе без пелени, разлятите течности лесно се изтриват със суха кърпа.

You May Also Like