Ресторанти и кафенета в София

Списъкът на малките рестиранти и кафенета, места за бързо хранене е огромен, не се ограничава до споменатите ресторанти и кафенета. Това е само малка част от заведенията, където гостите могат да се насладят не само на разнообразни ястия, но и на ярки развлекателни програми. В тях участват както представители на съвременната музикална индустрия, така и фолклорни групи.

Националните ресторанти в София се наричат механи

Почивайки в България, повечето туристи със сигурност се опитват да опознаят вкуса на националната кухня. Най-достъпният и лесен начин е да посетите местните механи. Това е името на местните ресторанти, които често заемат отделна селска къща и принадлежат на едно семейство. Влизайки в просторния механа-ресторант, посетителите сякаш се озовават в голяма селска хижа. Обикновено има много дървени маси, покрити с цветни покривки. На прозорците висят чисти завеси с национални шарки. Много често една от основните мебели е стара камина. В залата се изпълняват фолклорни мелодии, изпълнени на живо от местни музиканти.

Менюто на типичните български национални ресторанти и кафенета

Неговият обем може да достигне до 30 страници или повече – ще Ви изненада с разнообразие от национални ястия, които си струва да опитате. Той задължително включва някои от най-известните заглавия:

-шопска, селска и овчарски салати, незаменими съставки на които са сирене и няколко разновидности пресни зеленчуци, предимно краставици и домати;

-таратор – необичайна супа за руски туристи, напомняща окрошка, в която вместо квас се използва кисело мляко;

-кюфтета на скара, кебап и колбаси;

-кавърма – смята се едва ли не за отличителен белег на българската кухня; това са крехки парчета месо – най-често агнешко – запечени в глинен съд с добавка на черен пипер, подправки и лук;

-сабя или голям шиш – зеленчуци, нанизани на шиш, поднесени в топъл коняк;

-шкембе чорба – супа, сварена в мляко от стомаха;

-мента, ракия,мастика – съответно ментов ликьор, боза ,слабоалкохолна пшеница и силни анасонови напитки;

-кюфте – подправени и пържени кюфтета, кюфтета или топчета.

 

You May Also Like