История на онлайн рекламата. Началото

История на онлайн рекламата

На хората като цяло им изглежда, че онлайн рекламата всъщност винаги е съществувала, въпреки че действително тя наскоро навърши своите 23 години. През годините онлайн рекламата се промени много. Тя постоянно има нови рекламни модели и технологии, които преобразуват индустрията. Всички модели за онлайн реклама обаче са изградени на една и съща основа и могат да бъдат проследени в един сайт.

На 27 октомври 1994 г. уебсайтът HotWired (сега Wired.com) показва обикновен банер. Това е първият документиран случай на онлайн реклама.

Рекламата AT&T плати за просто четене: „Вие някога кликвали ли сте тук? Вие ще“.

Тази една единствена реклама завинаги промени маркетинговата индустрия и породи нова ера на онлайн маркетинга.

За първи път в историята рекламодателите успяха да анализират точните числа за покритие на рекламите. Хората, които виждаха и взаимодействаха с техните реклами. Това им позволи да разберат колко добре се показва рекламата и дали си струва парите. Огромна промяна в сравнение с традиционния билборд, където рекламодателите нямаха представа колко стотици хора, минаващи покрай гигантска реклама, я гледат.

Рекламните банери на AT&T получиха над 44% от кликванията! Това е впечатляващо постижение, тъй като днес повечето дисплейни реклами имат много ниска честота на кликване (CTR) от около 0,19%. По това време други рекламодатели разбраха за успеха на този интернет банер и започнаха да търсят начини да рекламират собствените си компании в Интернет.

Скоро след поставянето на първите банерни реклами онлайн рекламодателите изведоха концепцията на ново ниво и въведоха географско насочване. Тази способност да се насочва към уеб потребителите от конкретни места се превърна в основа за много бъдещи модели за онлайн реклама.

Насочването не само помогна на рекламодателите да се насочат към правилните потребители, но и им помогна да спестят пари, като отказа да предоставя импресии на потребители, които е малко вероятно да разделят за покупки.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *