Видове огради и парапети за тераси – част 1

Тъй като основната практическа функция на оградата е да гарантира безопасността на хората, тя е проектирана не само красива, но и издръжлива. За производството си избират както познати дърво и метал, така и по-рядко стъкло, пластмаса и напълно екзотични опции. Винаги при избора на материал за огради и парапети трябва да се вземат предвид няколко обстоятелства.

Избора на материал

Наличност и цена на материала.

Тегло и здравина на бъдещата ограда.

Съобразяване с общата архитектурна концепция на къщата и парцела.

Експлоатационни характеристики: експлоатационен живот, възможност за напускане и ремонт.

Нашата фирма ДАРОСБГ ЕООД е специализирана в доставка и монтаж на алуминиеви парапети, навеси и козирки. Вие можете да се свържете с нас на телефон: 0878/76 00 33 или да ни пишете на е-mail: darosbg@gmail.com

Дървени огради и парапети на тераса

огради и парапети

От векове дървесината е била най-достъпният и лесен за обработка материал; Днес тя все още е популярна и широко използвана за производството на терасни огради. Тъй като конструкцията ще бъде на открито, е желателно да се направи терасова ограда от дърво от твърди устойчиви на влага видове. Следните дървесни видове имат най-добри характеристики на работа:

Лиственица. Поради своята устойчивост на влага и антисептични свойства, лиственицата се използва широко в строителството на открито и е идеална за подреждане на веранда (не само ограждане, но и подови настилки). При направата на огради и парапети от тази дървесина, не се нуждае от оцветяване и допълнителна обработка със защитни съединения.

Дъб. Дъбовата дървесина е известна със своята плътност, здравина и тегло. Продуктите от дъб са по-малко податливи на напукване, имат красива текстура и цветни нюанси. Оградата (и подовете), изработени от дъбова дървесина, ще издържи дълго време без видими промени и влошаване. Единственото нещо, което може да засенчи впечатлението от този материал, забележително във всички отношения, е високата цена.

Бор. Качеството на дървесината зависи от мястото и условията на растежа на дърветата. Материалът лесно се обработва и боядисва, а високото съдържание на смола го предпазва от мухъл и вредители.

Смърч и ела. И двете породи имат меко красиво дърво, лесно се обработва. Преди външна употреба дървесината се консервира (импрегнира със защитни съединения).

Бамбук. В Югоизточна Азия бамбукът служи като основен строителен материал от хиляди години, но у нас това е рядкост. Изсушените стъбла на растението превъзхождат по здравина дъб, което прави бамбука много обещаващ вариант за организиране на оградата.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *